40,00€
- Razpoložljivost:
- Prednaročilo
- Model:
- Posoda za peko potice velika
- Proizvajalec:
- Lončarstvo Iztok Mlakar
Opis artikla
Posoda za peko potice iz gline v pečici, lepo glazirana in obstojna ne sme manjkati v Slovenski kuhinji.
Izdelana iz rdeče gline, glazirana, ročna poslikava. Mere: premer 29 cm, višina 9 cm, (2,0 kg).
Še dober recept iz gostilne Pezdirc
Ajdova potica z rozinami
Ajdovo potico so gospodinje v času kolin pripravljale v okolici Šentjerneja in po Gorjancih ter Beli krajini (Bela krajina je bila v zgodovini zelo rodovitna z ajdovo moko). Predvsem pa so jo pekle takrat, ko niso obrodili orehi, bila pa je dobra letina ajdove moke. Priprava potice, ki vsebuje ajdovo moko, zahteva ogrevan prostor, saj je to žito pri peki izredno občutljivo.
Sestavine
Za testo:
- 20 g kvasa
- 250 g ajdove moke
- 250 g bele moke
- 2 dl vode ali mleka
- 25 g masla
- 25 g sladkorja
Za nadev:
- 150 g skute
- 0,5 dl kisle smetane
- 1 jajce
- cimet
- 50 g sladkorja
- 100 g rozin
- 100 g orehov
Priprava
Ajdovo moko presejemo v eno skledo, pšenično pa v drugo. Kvas raztopimo z malo sladkorja in žlico mleka. Ko se dvigne, ga dodamo beli moki in pustimo, da še enkrat vzhaja.
Vročo ali zavreto vodo solimo in v njej raztopimo maslo in sladkor. S to mešanico poparimo ajdovo moko in premešamo zmes. Belo moko ter kvas zmešamo in dodamo ajdovi moki. Naredimo gladko testo in ga pokrijemo. Ko naraste, ga razvaljamo na približno pol centimetra debelo. Premažemo z nadevom in potresemo z rozinami ter sesekljanimi orehi.
Tako pripravljeno potico zvijemo in položimo v model, ki smo ga prej namazali z maslom. Potica naj ponovno vzhaja, toda ne preveč. Nato jo premažemo z jajčnim beljakom in pečemo pri srednji temperaturi dobro uro.
Postopek priprave nadeva:
Skuto pregnetemo, ji dodamo cimet, smetano, rumenjak in sneg z vtepenim sladkorjem. Rozine operemo, namočimo v rumu, orehe pa nasekljamo. Vse skupaj zmešamo.