25,00€
- Razpoložljivost:
- Na Zalogi
- Model:
- Posoda za Peko Piščanca
- Proizvajalec:
- Lončarstvo Iztok Mlakar
Opis artikla
Posoda za peko slastnega piščanca. To posodo zaradi njene praktičnosti sam največkrat uporabljam. Priporočam da piščančka date vsaj eno uro pred peko iz hladilnika, ga dobro posolite nataknete na lonec in ga date peči na 200 stopinj (1 kg -1ura). Ko je piščanec pečen pred serviranjem odli višek maščobe in postrezi kar na posodi, pa dober tek.
Posoda - čuča je izdelana iz rdeče gline, glazirana. Visoka je 13 cm, širina 24 cm, (1,2 kg).
Glina je Lepa
Kako izbrati zdravo posodo
Ko naredite požirek iz plastičnega kozarca oz skodelice, se takoj spomnite, da pijete veliko več kot le vaš čaj, kavo ali sok.
Čeprav kozarec oz skodelica izgleda stabilno, se sestavine iz plastike izločajo v tekočino - predvsem, če je topla.
Ste kdaj opazili, da ima na primer suho sadja, ki ga hranite v plastični posodi, nekako drugače, bolj 'plastičen' okus? To je zato, ker ioni hrane in plastične posode reagirajo med seboj.
Zato je treba za ohranjanje zdravja poleg zdrave hrane izbirati tudi zdravo posodo, v kateri hrano shranjujete in pripravljate. Če je le mogoče, kupite inertno ali nereaktivno posodo in pribor. Na drugem mestu pa je posoda iz srednje reaktivnih materialov.
Reaktivnost hrane
Reaktivnost je tendenca spojine, da kemično reagira z drugimi snovmi in s seboj, pri čemer se sprošča energija. Hrana in posoda že lahko reagirajo med seboj. Na reaktivnost vedno vpliva temperatura. Vroča hrana veliko hitreje reagira kot hladna. Poleg tega so določene vrste hrane bolj reaktivne od drugih.
Mastna, kisla in bolj vodena hrana reagira veliko hitreje. Običajen riž je skoraj nereaktiven, skuhan riž z dodatkom olja in kisa, pa hitro absorbira tuje ione. Zaradi tega olje in kis vedno shranjujte v steklenih posodah, ne plastičnih. Tudi kupujte vedno le olje in kis v steklenicah.
Inertna oz nereaktivna posoda
1. Emajl je v bistvu steklo, ki ga s posebnim tehnološkim postopkom 'prilepijo' na kovino. Obstaja kar nekaj zelo kakovostnih blagovnih znamk emajlirane posode npr. Le Creuset, Chantal itd. Edina slaba stran je, da je dobra emajlirana posoda zelo draga. A če pazite nanjo, bo trajala zelo dolgo. No, pri poceni verzijah lahko emajl hitro popoka in se hitro znajde v vaši hrani, z jedmi, ki jih pripravljati v taki posodi, pa reagira tudi kovina, ki je pod plastjo emajla.
2. Steklene posode in na vročino odporne steklene posode za peko so cenovno dostopne in vsekakor zelo priporočljive za domačo uporabo.
3. Kuhalnice in kitajske palčke ter drug pribor iz bambusa ali kateregakoli drugega lesa so nereaktivne in zdrave, predvsem pa cenovno zelo ugodne.
4. Glinena in keramična posoda je zelo inertna, poleg tega oddaja far-infrared toploto, ki je najboljša za pripravo hrane. Ta posoda omogoča, da pride do izraza celoten spekter finih okusov posamezne jedi. Najbolj se keramična oz glinena posoda uporablja za peko in dolgo kuhanje hrane.
5. Papir je v kuhinji včasih zelo koristen, saj z njim prekrijete aluminijske ali teflonske posode za peko, s čimer nevtralizirate njihovo reaktivnost. V papirju lahko tudi shranjujete hrano v hladilniku.
6. Silikon naj bi bil inerten material in se lahko uporablja do temperature 220 C. če se to temperaturo preseže, se silikon začne topiti, vendar pri tem ne izloča toksičnih izparin. Silikon velja za edini nereaktiven sintetični material, zato je odličen za izdelavo modelčkov za peko, lopatic za kuho in podobnega. Silikonski pribor je enostaven za čiščenje, fleksibilen in ga lahko premikamo direktno iz pečice v zamrzovalnik, če je to potrebno.