Posoda za prebranac

8,00

Razpoložljivost:
2 - 3 Dni
Model:
Posoda za prebranac
Proizvajalec:
Lončarstvo Iztok Mlakar

Še ni ocenjeno
Napiši mnenje

Opis artikla

Posoda je izdelana iz rdeče gline, glazirana. Premer 14 cm, visoka 6 cm, (0,5 kg).

A kdo ve, kako se naredi en dober prebranac. Menda pasulj spečeš v pečici, vendar me zanima tudi kako dolgo, pri kakšni temperaturi, začimbe. A je potrebno pasulj pripraviti na kak poseben način?

Povzel bom zanimiv recept.

*vir cooking baking and stuff - blog

Pred leti sem začela prakticirati poseben recept za srbski Prebranac in se enostavno zaljubila vanj. Sicer sem ga sčasoma še sama malce izboljšala, sedaj pa ga ne zamenjam za nobeno ceno. Še ne tako dolgo nazaj so me prepričevali, da zelenjava nima kaj početi v Prebrancu, jaz pa se še danes ne strinjam. Noben namreč ne pomisli, da v tem primeru ni mišljeno, da ješ fižol z zelenjavo. Slednja v tem primeru igra vlogo različnih začimb, brez katerih Prebranac enostavno ne bi bil to, kar mora biti.

Torej, kaj potrebujem...
 

  • fižol (tu sploh ne kompliciram; nekateri vztrajno pravijo, da mora biti tetovec, spet drugi, da mora biti neka druga vrsta - sama sem jih poskusila že več in čisto vsak je bil super!)
  • 3 veliki paradižniki (ali pač toliko več manjših, da dobimo pravo skupno količino)
  • 1 velika zelena paprika (isti komentar kot pri paradižniku; ni nujno, da je zelena)
  • 1 par kranjske klobase ali približno ista količina suhega mesa (sama preferiram prvo)
  • 1 zelo velika ali 2 srednji čebuli
  • Vegeta
  • sol
  • poper
  • 2 žlici Fanta za fižolove prikuhe (v 2dcl mlačne vode)

Fižol skuham, paradižnike, papriko in čebulo narežem. Klobaso narežem na kolobarje poljubne debeline. Nekje na tej točki zmešam tudi 2 žlici Fanta z 2dcl mlačne vode, dobro premešam in pustim stati.
Nato namastim pekač (najbolje glinen) in v njega najprej naložim plast narezane čebule. Na njo dam fižol (seveda, brez vode, v kateri se je kuhal), nato paradižnik in kot naslednjo papriko. Zaključim s plastjo klobas in začinim s soljo, Vegeto, poprom ter polijem s Fantovo mešanico.

Nato namastim posode za prebranac (najbolje glinene) in v njih najprej naložim plast narezane čebule. Na njo dam fižol (seveda, brez vode, v kateri se je kuhal), nato paradižnik in kot naslednjo papriko. Zaključim s plastjo klobas in začinim s soljo, Vegeto, poprom ter polijem s Fantovo mešanico. Pripravljene posode za prebranac postavim v pečico, katero sem prej ogrela na 250 stopinj Celzija. Peklo naj bi se nekje od 45 minut do 1 ure. Tekočina mora namreč povečini povreti. Ko se plast klobase zelo dobro popeče, vzamem pekač iz pečice in mešanico dobro premešam. Nato jo vrnem v pečico, da se peče še naprej. Tako namreč zavarujem klobaso, da se ne zažge, poleg tega pa zapečena klobasa da samemu Prebrancu dodatno aromo, ko se še malo pokuha.

Ko Prebranec na koncu vzamem iz pečice, ga pustim še nekaj minut stati. Tako namreč jed neha vreti, odda odvečno vlago in zrak ter omogoči, da se jed ravno prav zgosti. Tisti čas (krajši) tako npr. pripravim mizo, narežem kruh, ipd. Če želite imeti zadevo še bolj začinjeno oziroma pekočo, lahko po okusu dodate tudi kakšen pekoč feferon.

Glina je Lepa

Ocene - mnenja (0)

Napiši mnenje

Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

Slabo            Dobro


Nadaljuj

IZTOK MLAKAR o.d.d.

Veš, kaj počne mojster lončarstva in unikatne keramike? Ne? Z veseljem se ti razkrijem. Moje osnovno poslanstvo je pričarati toploto v srca ljudi. Iz gline znam ustvariti ptičjo hišico, ljubko skodelico in veselo sovico, pa angelčka radosti in malo pipico. Vse to počnem za ljudi, ki znajo ceniti živost unikatne lepote in rokodelske umetnosti. Vabim te k raziskovanju moje spletne strani in trgovine – polne glinenih čudes.

Piši Lončarstvu Mlakar

(041) 578 582
(041) 578 582
mlakar.iztok@gmail.com
info@loncarstvomlakar.si

Facebook