40,00

Razpoložljivost:
Na zalogi
Model:
Posoda za Peko Kruha
Proizvajalec:
Lončarstvo Iztok Mlakar

Še ni ocenjeno
Napiši mnenje

Opis artikla

Posoda za peko slastnega kruha.

Ta posoda je primerna za peko polkilogramskega hlebčka. Za peko potrebuješ 0.5 kg bele (ali katerekoli ) moke v katero dodaš pol žličke suhega kvasa, pol žličke soli in 4 dcl vode. Vse skupaj v večji posodi dobro premešaj, pokrij z folijo ali prtičkom in pusti (lahko čez noč), da testo vzhaja. Vzhajano testo stresi na pomokano površino in ga raztegni (roke imej pomokane) nato pa prepogni kot pismo, da dobiš obliko hlebčka, tako pripravljeno testo položi na pomokan prtiček in ga pusti za pol ure pri miru. Med tem časom prižgi pečico v katero si dal  keramično posodo z pokrovom na 230 stopinj, ko se segreje v vroč lonec streseš testo, ga pokriješ in pečeš v pečici pol ure, po tem času odstrani pokrovko in peči še 20 minut. Kmalu bo slasten kruh pečen.

Posoda je izdelana iz  rdeče gline. Visoka je 11,5 cm, širina 23 x 23 cm, (1,9 kg)

Recept za peko zdravilnega rženega kruha

Iz fine, pa tudi grobe moke pšenice, ječmena, ovsa, riža in prosa, lahko spečeš s kvasom ali fermentom dober kruh. Če hočeš, da dragocene sestavine rži v prebavi izkoristiš, moraš ržen kruh peči drugače, namreč s kislimi drožmi. pro pripravi testa z drožmi gre rž skozi neke vrste fermentacijo, ki sestavine rži odpre, jih naredi za našo prebavo dostopne.

Finski raziskovalci so odkrili, da se nagnjenost k rakavim boleznim z uživanjem rženega kruha bistveno zmanjša, celo izgine. Torej se naučimo pripravljati dober ržen kruh. Naj ponovimo naš recept.   

Najprej pripraviš droži; zvečer zvrhano kavino žličko cvetličnega medu dobro premešaš v kozarcu tople vode (okoli 50 °C) z 25 dag fino zmlete ržene moke. To naj stoji čez noč na toplem  ( 26 do 30 °C ), morda v bližini pečice (v njej naj gori 25 W žarnica) ali plošče štedilnika, ki jo vključiš na najnižjo možno temperaturo. Naslednje jutro dodaš mešanici enako količino nekoliko bolj grobo mlete moke in tople vode, vse premešaš in testo spet postaviš na toplo. Zvečer je to testo že kislo. Pregneteš ga z 60% moke, ki jo želiš pri peki uporabiti in ustrezno količino tople vode. Dodaš laneno seme, kumino, koprc ali druge začimbe in testo spet postaviš na toplo. Naslednje jutro z ostankom moke narediš testo in šele tedaj dodaš sol. Ko začne vzhajati, kruh oblikuješ. Počakaš, da testo krepko vzhaja in ga daš v že segreto pečico kjer pečeš približno eno uro. Vzhajanje kislega testa je odvisno od toplote. V poletni vročini je mogoče speči rženi kruh kljub njegovim petim stopnjam obdelave celo samo v štirih urah. 

Če gre rženo testo skozi teh pet stopenj priprav, je rž dobro prebavljiva in njene dragocene sestavine so za našo prebavo dostopne. Od gotovega testa lahko probližno 1/2 kg shraniš v glinenem loncu. Pustiš, da še enkrat vzhaja, potreseš testo z malo soli, ga pokriješ s pergamentnim papirjem in postaviš v klet. To so droži za tvoj naslednji rženi kruh.

Priporočilo. Za pripravo droži izbereš dneve za cvet ali dneve za plod, saj ob teh dnevih peka bolje uspe.

Povzeto iz Setvenega koledarja ga. Marije Thun, ki ga izdaja  društvo za Bio-dinamiko Ajda,  iz Vrzdenca pri Horjulu.      

.. In še

 

 

Kruh brez glutena

Vsi recepti so pripravljeni samo iz brezglutensko deklariranih sestavin, oziroma svežih sestavin, ki same po sebi ne vsebujejo glutena.

KRUH JE VELIKODUŠNO DARILO NARAVE, JE PRAVZAPRAV NENADOMESTLJIVO ŽIVILO. SPREMLJA NAS (SKORAJ) OD ROJSTVA DO SMRTI. ČE ZBOLIMO, JE ŽELJA PO KRUHU ZADNJE KAR IZGUBIMO. IN KO NAM KRUH SPET TEKNE, JE TO PRVI ZNAK OKREVANJA. JEMO GA LAHKO KADARKOLI; ZJUTRAJ, OPOLDNE ALI ZVEČER. UŽIVATA GA LAHKO TAKO OTROK KOT STAREC.

S STAREGA EGIPTOVSKEGA PAPIRUSA

Peka kruha je navadno prvi izziv, s katerim se spoprime bolnik s celiakijo. Morda je res že kar nekaj psihološkega na tem, kajti že sama misel na to, da nikoli več ne bo smel jesti običajnega kruha, slehernega bolnika navda z neke vrste tesnobo. Kruh je vendarle že od nekdaj sinonim za hrano nasploh!

Že mnogo let si z veseljem in z raziskovalno žilico pečem fermentirane kruhe z domačimi drožmi. Kar nekaj receptov najdete v knjigi Življenje BREZ GLUTENA. Pred vami pa so novi recepti brezglutenskih kruhov.
Na spletu najdemo veliko različnih postopkov priprave droži. Vendar nikjer nisem našla izrecno samo brezglutenske priprave droži. Tako sama raziskujem in eksperimentiram in uživam skupaj z malimi bakterijami, ki so izredno živahne v svoji nalogi.
Poskusite ne bo vam žal.

Pomembno je, da imate tudi pravo lončeno posodo, kjer lahko spečete kruh, da se vam ne prime na posodo. Tako dobite, lep, odličen polno hranilen kruh, brez obdelanih maščob, brez konzervansov, ki se ne drobi in z obilico razpoložljivih vitaminov in mineralov.

iz spletne strani - bloga: Življenje brez glutena

.. preberi si tudi

 

Kako izbrati zdravo posodo*   

Ko naredite požirek iz plastičnega kozarca oz skodelice, se takoj spomnite, da pijete veliko več kot le vaš čaj, kavo ali sok. Čeprav kozarec oz skodelica izgleda stabilno, se sestavine iz plastike izločajo v tekočino - predvsem, če je topla. Ste kdaj opazili, da ima na primer suho sadja, ki ga hranite v plastični posodi, nekako drugače, bolj 'plastičen' okus? To je zato, ker ioni hrane in plastične posode reagirajo med seboj.

Zato je treba za ohranjanje zdravja poleg zdrave hrane izbirati tudi zdravo posodo, v kateri hrano shranjujete in pripravljate. Če je le mogoče, kupite  inertno ali nereaktivno posodo in pribor. Na drugem mestu pa je posoda iz srednje reaktivnih materialov.

Reaktivnost hrane

Reaktivnost je tendenca spojine, da kemično reagira z drugimi snovmi in s seboj, pri čemer se sprošča energija. Hrana in posoda že lahko reagirajo med seboj. Na reaktivnost vedno vpliva temperatura. Vroča hrana veliko hitreje reagira kot hladna. Poleg tega so določene vrste hrane bolj reaktivne od drugih. 

Mastna, kisla in bolj vodena hrana reagira veliko hitreje. Običajen riž je skoraj nereaktiven, skuhan riž z dodatkom olja in kisa, pa hitro absorbira tuje ione. Zaradi tega olje in kis vedno shranjujte v steklenih posodah, ne plastičnih. Tudi kupujte vedno le olje in kis v steklenicah.

Inertna oz nereaktivna posoda

1. Emajl je v bistvu steklo, ki ga s posebnim tehnološkim postopkom 'prilepijo' na kovino. Obstaja kar nekaj zelo kakovostnih blagovnih znamk emajlirane posode npr. Le Creuset, Chantal itd. Edina slaba stran je, da je dobra emajlirana posoda zelo draga. A če pazite nanjo, bo trajala zelo dolgo. No, pri poceni verzijah lahko emajl hitro popoka in se hitro znajde v vaši hrani, z jedmi, ki jih pripravljati v taki posodi, pa reagira tudi kovina, ki je pod plastjo emajla.

2. Steklene posode in na vročino odporne steklene posode za peko so cenovno dostopne in vsekakor zelo priporočljive za domačo uporabo.

3.  Kuhalnice in kitajske palčke ter drug pribor iz bambusa ali kateregakoli drugega lesa so nereaktivne in zdrave, predvsem pa cenovno zelo ugodne.

4. Glinena in keramična posoda je zelo inertna, poleg tega oddaja far-infrared toploto, ki je najboljša za pripravo hrane. Ta posoda omogoča, da pride do izraza celoten spekter finih okusov posamezne jedi. Najbolj se keramična oz glinena posoda uporablja za peko in dolgo kuhanje hrane.  

5.  Papir je v kuhinji včasih zelo koristen, saj z njim prekrijete aluminijske ali teflonske posode za peko, s čimer nevtralizirate njihovo reaktivnost. V papirju lahko tudi shranjujete hrano v hladilniku.

6. Silikon naj bi bil inerten material in se lahko uporablja do temperature 220 C. če se to temperaturo preseže, se silikon začne topiti, vendar pri tem ne izloča toksičnih izparin. Silikon velja za edini nereaktiven sintetični material, zato je odličen za izdelavo modelčkov za peko, lopatic za kuho in podobnega. Silikonski pribor je enostaven za čiščenje, fleksibilen in ga lahko premikamo direktno iz pečice v zamrzovalnik, če je to potrebno.

*povzeto iz http://druzina.enaa.com

                                                                                 

Ocene - mnenja (0)

Napiši mnenje

Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

Slabo            Dobro


Nadaljuj

Fotografije (4)

IZTOK MLAKAR o.d.d.

Veš, kaj počne mojster lončarstva in unikatne keramike? Ne? Z veseljem se ti razkrijem. Moje osnovno poslanstvo je pričarati toploto v srca ljudi. Iz gline znam ustvariti ptičjo hišico, ljubko skodelico in veselo sovico, pa angelčka radosti in malo pipico. Vse to počnem za ljudi, ki znajo ceniti živost unikatne lepote in rokodelske umetnosti. Vabim te k raziskovanju moje spletne strani in trgovine – polne glinenih čudes.

Piši Lončarstvu Mlakar

(041) 578 582
(041) 578 582
mlakar.iztok@gmail.com
info@loncarstvomlakar.si

Facebook