20,00

Razpoložljivost:
Na zalogi
Model:
Srček veliki
Proizvajalec:
Lončarstvo Iztok Mlakar

Še ni ocenjeno
Napiši mnenje

Opis artikla

Srček veliki je izdelan iz bele gline in glaziran v lepo rdečo barvo. Velikost 14 x 14 cm, (teža 400 g).

O VALENTINOVEM

Valentinovo ali dan zaljubljencev ima tako kot večina stvari v sodobnem času svoje privržence in tiste, ki na praznik ne dajo prav veliko. Slednji so prepričani, da gre izključno za praznik trgovcev, saj so obdarovanja na ta dan postala plod premetenih marketinških potez, prepričani pa so tudi, da moraš ljubezen izkazovati vsak dan v letu. Njihovi nasprotniki so mnenja, da je valentinovo izvrstna priložnost, ko lahko svoji ljubljeni osebi pokažeš, kako zelo jo imaš rad in jo presenetiš s kakšno malenkostjo.

Obdarovanje

V 17. stoletju so si v Angliji na ta dan poklanjali zelo dragocena darila, celo diamantne prstane. V 18. stoletju pa so jih nadomestile voščilnice s čipkastimi robovi in z motivi srčkov, ptičkov, vrtnic in drugih ljubkih reči. Zraven so, včasih celo na odišavljen papir, pripisali ljubeznive verze. V Angliji je Valentin že stoletja zaščitnik zaljubljencev in dobrih prijateljev. Na ta dan so si že pred več kot petsto leti predvsem mladi ljudje izmenjavali pisma in razglednice, pa tudi darila, ki so jih imenovali kar “valentini”. Od okvirčkov, igrač, sveč, srčkov na tisoč in en način, celo do ogledala v obliki srca, sneženih kroglic, denarnic in še bi lahko naštevali.

Gregorjevo

Gregorjevo, 12. marca, je povezano z zaljubljenci, saj pravijo, da se na ta dan ptički ženijo. Ko je veljal še stari julijanski koledar, je Gregor, znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo. Ta svetnik je bil v resnici Gregor Veliki, po katerem še danes uporabljamo gregorijanski koledar. Na Slovenskem je najbolj veljalo, da se ptički ženijo na gregorjevo, saj je bil to včasih prvi spomladanski dan.

Na Dolenjskem velja pregovor: »Če je ob svetem Gregorju breza zelena, so kosi godni že ob svetem Juriju.« V ljubljanski kotlini so mnenja, da imajo ptički ta dan gostijo in da na vsakem grmu visi pogačica. V Beli krajini iščejo otroci pod grmovjem “berliček” in “povitico”. Gregorjevo velja tudi za dan, ko spustimo luči v vodo, kar pomeni, da se takrat dan začne daljšati in ne delamo več ob razsvetljavi. Spuščene luči v vodo imajo, zlasti v nekaterih krajih na Gorenjskem, točno določeno obliko. Tu mladi spuščajo splave po potoku ali reki v domačem kraju.

Sta vedela, da…

… je bil v ZDA valentinovo edini dan, ko je bilo ženski dovoljeno moškega zaprositi za roko;
…samski ljudje ta praznik imenujejo tudi kot ''Dan zavedanja samskosti'';
…je bil včasih največji čar obdarovanja v tem, da so voščilnice izdelovali sami in da je bilo za valentinovo značilno tudi vedeževanje in prerokovanje. Mlada dekleta so verjela v vse mogoče vraže in ena izmed njih pravi, da ptič, ki ga bodo na ta dan ugledale, pove, kakšen človek bo njen mož.

Kakršenkoli odnos imate do praznika, upamo, da ga boste preživeli tako, kot vam je najljubše in predvsem s tistim, ki ga imate najraje. Ne pozabite: ''Ljubezen zdravi ljudi; tako tistega, ki jo daje, kot tistega, ki jo sprejema.''

Tudi srce je simbol ljubezni.

Glina je Lepa

Ocene - mnenja (0)

Napiši mnenje

Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

Slabo            Dobro


Nadaljuj

IZTOK MLAKAR s.p.

Veš, kaj počne mojster lončarstva in unikatne keramike? Ne? Z veseljem se ti razkrijem. Moje osnovno poslanstvo je pričarati toploto v srca ljudi. Iz gline znam ustvariti ptičjo hišico, ljubko skodelico in veselo sovico, pa angelčka radosti in malo pipico. Vse to počnem za ljudi, ki znajo ceniti živost unikatne lepote in rokodelske umetnosti. Vabim te k raziskovanju moje spletne strani in trgovine – polne glinenih čudes.

Piši Lončarstvu Mlakar


(041) 578 582
mlakar.iztok@gmail.com
info@loncarstvomlakar.si

Facebook