25,00

Razpoložljivost:
Na zalogi
Model:
Jaslice Rdeča Glina
Proizvajalec:
Lončarstvo Iztok Mlakar

Še ni ocenjeno
Napiši mnenje

Opis artikla

Jaslice na slovenskem

Jaslice so prišle v naše kraje v 17. stoletju, vendar so bile sprva zgolj v cerkvah, od 19. stoletja dalje pa so se razširile tudi po slovenskih domačijah. Figurice so ljudje izdelovali sami, bile so iz lesa, gline, kamna, slame in slanega testa. Sicer so bile jaslice pri nas nekaj časa tudi prepovedane – habsburški cesar Jožef II je bil leta 1782 mnenja, da so bile potrebne takrat, ko je bilo ljudstvo neuko, zdaj pa so postale zgolj igrača za otroke. Odločbo so 22 let kasneje preklicali.

Prve znane jaslice iz naših krajev so leta 1641 po naročilu ljubljanskega škofa Tomaža Hrena postavili v Gornjem Gradu, vendar so bile za javnost zaprte. Tri leta kasneje pa so v cerkvi svetega Jakoba v Ljubljani jezuiti postavili javne jaslice, za katere so denar prispevali verniki.

Samo otrok lahko gleda v svetlo zvezdo repatico, ne da bi pomežiknil, le otrok lahko sliši mrzle besede »ni prostora« znova in znova, ne da bi obupal ali se jezil. Le otrok lahko vstopi v hlevček, ne da bi se zgražal.

Izdelane iz rdeče gline, ročna poslikava. Visoke so 14 cm, širina 13 x 13 cm, (0,60 kg).

Glina je Lepa.

Ocene - mnenja (0)

Napiši mnenje

Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

Slabo            Dobro


Nadaljuj

Fotografije (1)

IZTOK MLAKAR s.p.

Veš, kaj počne mojster lončarstva in unikatne keramike? Ne? Z veseljem se ti razkrijem. Moje osnovno poslanstvo je pričarati toploto v srca ljudi. Iz gline znam ustvariti ptičjo hišico, ljubko skodelico in veselo sovico, pa angelčka radosti in malo pipico. Vse to počnem za ljudi, ki znajo ceniti živost unikatne lepote in rokodelske umetnosti. Vabim te k raziskovanju moje spletne strani in trgovine – polne glinenih čudes.

Piši Lončarstvu Mlakar


(041) 578 582
mlakar.iztok@gmail.com
info@loncarstvomlakar.si

Facebook