15,00

Razpoložljivost:
Na zalogi
Model:
Bela glina
Proizvajalec:
Lončarstvo Iztok Mlakar

Še ni ocenjeno
Napiši mnenje

Opis artikla

BELA GLINA: je zelo porozna. Njena najpomembnejša lastnost je, da je zelo fine teksture in izjemno homogena. Sivo bela pred pečenjem, postane po peki popolnoma bela. Med lončarji in kiparji je priljubljena za izdelavo manjših predmetov in kipcev. Zelo je primerna tudi za kasnejšo poslikavo s podglazurami ali glazurami. Pečemo jo na 920-970°C.

Ponujam glino nemškega proizvajalca FUCHS, ki pod strogim nadzorom skrbi za izjemno kvalitetno glino, katero seveda uporabljam tudi sam. Za prednost ji štejem konstantno odlično kvaliteto in ji lahko zaupam.

Pakirana po 10 kg. Prevzem v delavnici, Novo Polje XXIII/3a, lahko pa se dogovoriva tudi drugače. Tel.: (041) 578 582

Glina je lepa

 

.. O glini in ustvarjanju iz gline pripoveduje tudi drobna knjižica Gline, ki jo je  podpisala avtorica  Alenka Vidrgar, zato v nadaljevanju povzemam nekaj njenih zanimivejših poudarkov na dano temo:

Glino dobimo iz ilovice, ki jo izkopljejo, prečistijo, premeljejo in zapakirajo. Kupiš jo lahko v zavitkih po več kilogramov skupaj (10). Ne prepušča vode, jo pa vpije, zato je plastična, mehka in jo lahko oblikuješ z rokami.

Glino hraniš v različnih plastičnih posodah, odvisno od kolličine gline. Zelo primerne za shranjevanje so plastične posode s pokrovi, ki ostanejo od zidnih barv. Posodo z glino je potrebno vedno tesno zapreti.

Kadar je posoda odprta, se glina suši, zato jo večkrat poškropi z vodo ali pokrij z vlažno krpo. Kose gline, ki ostanejo po končanem delu na mizi, pobereš in dodaš v posodo z preostalo glino. Vednjo jih navlažiš. V nekaj dneh se zmehčajo in jih lahko znova uporabiš.

Izdelaš si lahko tudi glineno kašo, ki jo boš lahko uporabiš za lepljenje in spajanje izdelkov. Za izdelavo glinene kaše potrebuješ kos gline in malo vode. Z roko toliko časa mečkaš in mešaš glino z vodo, da postane enakomerno gosta kot puding. Glineno kašo nanašaš na izdelke s čopičem.

Obstajajo tudi barvne gline, s katerimi lahko krasiš glinene izdelke. Nežgane gline so večinoma sivih odtenkov, po žganju pa postanejo različnih barv. Različne vrste barvnih glin gre zato hraniti v ločenih posodah in jih nanašati vsako s svojim čopičem, da barve ostanejo čiste.

Kadar izdelka ne utegneš dokončati, ga navlažiš z vodo in zaviješ v polivinilasto vrečko. Tako shranjen izdelek se ne bo izsušil, glina pa bo ostala mehka, zato lahko z delom nadaljuješ tudi čez teden dni.

Ko pa je izdelek vendarle končan, ga na deščici odložiš na polico v senci, kjer se posuši. Izdelkov ne sušiš na soncu! Izdelki se namreč manj krivijo, manj pokajo in razpadajo pri počasnem in enakomernem sušenju, zato jih prekriješ s suho krpo.

Pri sušenju glina izgublja vodo in se krči. Izdelki spremenijo barvo in postanejo svetli.

Z žgajem v keramični peči pri temperaturi od 800 do 900 stopinj Celzija glina spremeni barvo, postane trdna in se ne topi v vodi. Krčenje pri žganju ni več tako izrazito. Pečeš zgolj samo povsem suhe izdelke.

 

Ocene - mnenja (0)

Napiši mnenje

Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

Slabo            Dobro


Nadaljuj

IZTOK MLAKAR o.d.d.

Veš, kaj počne mojster lončarstva in unikatne keramike? Ne? Z veseljem se ti razkrijem. Moje osnovno poslanstvo je pričarati toploto v srca ljudi. Iz gline znam ustvariti ptičjo hišico, ljubko skodelico in veselo sovico, pa angelčka radosti in malo pipico. Vse to počnem za ljudi, ki znajo ceniti živost unikatne lepote in rokodelske umetnosti. Vabim te k raziskovanju moje spletne strani in trgovine – polne glinenih čudes.

Piši Lončarstvu Mlakar

(041) 578 582
(041) 578 582
mlakar.iztok@gmail.com
info@loncarstvomlakar.si

Facebook