25,00

Razpoložljivost:
Na zalogi
Model:
Glinena posoda za maslo
Proizvajalec:
Lončarstvo Iztok Mlakar

Še ni ocenjeno
Napiši mnenje
V košarico

(Minimalna količina za naročilo je 3)

Želim si... Primerjaj

Opis artikla

Prvotno so maslo hranili v lesenih posodah. Znani francoski lončarji v mestu Vallauris so zaslužni za oblikovanje in trženje prvih keramičnih posod za maslo. Ker jih je bilo lažje oprati in vzdrževati čiste kot lesene, so porcelanaste posode za maslo hitro postale priljubljene.

V hladilniku bi lahko maslo varno shranjevali brez posebne lončene posode, zato mnogi sodobni ljudje ne poznajo ohranjevalnikov masla. Vendar pa so v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja obrtni lončarji znova odkrili to uporabno posodo in jo začeli proizvajati za svoje trgovine in obrtne sejme. Tako sem enega prvič videl doma pri prijateljici, ki mi je tudi pokazala kako deluje. Takoj, ko sem ga vzel za svojega in voila, tuka je za vas.

Danes so maslene posode čudovit način, da maslo ostane mehko in mazljivo. Vsi vemo, kako neprijetno je, da kos hladnega masla bodisi sedi na kruhu v enem kosu ali naredimo luknje v toastu, ko ga poskušamo namazati. Posodice za maslo so privlačna in uporabna kuhinjska oprema, ki poskrbi, da je naše maslo pripravljeno za mizo, tako ga nam ni treba segrevati pred uporabo ali če ga pozabimo vzeti iz hladilnika.

Maslene posode so pameten kos lončene posode, katera se uporablja že od srednjega veka. Imajo dva dela:

 1. Pokrov, na katerega je pritrjena zvonasta posoda, ki jo napolnite z maslom.
 2. Spodnja posoda, ki jo napolnite s hladno vodo.

Ko daš maslo v vodo ga brezdušno zapre in ostane sveže. Pred izumom hladilnika ta posoda nujna, da se maslo ne bi pokvarilo.

 

 

Posoda za maslo je zdelana iz rdeče gline, glazirana z ročno poslikavo. Mere: premer     cm, višina    cm,  (    kg).

 

Ko vstavimo zvonec za maslo v posodo napolnjeno z vodo, popolnoma brzzračno zapre maslo, tako da kisik in bakterije ne morejo do njega. Rezultat?

 • Maslo ostane sveže do enega meseca.
 • Maslo je mehko in ves čas mazljivo.
 • Naše maslo je vedno pripravljeno za na mizo v privlačni servirni posodici.

Skrb za masleno posodo je enostavna. Da bo maslo v najboljšem stanju bi bilo dobro da:

 • Zamenjamo vodo vsake 3 dni
 • V vodo dodamo malo soli, da se maslo bolje ohrani.
 • Enkrat na mesec posodo očistimo tako, da vzamemo vse maslo, speremo z milom in vodo in ponovno napolnimo s svežim maslom in vodo.
 • Preden ponovno napolnimo posodo, se prepričamo, da je posoda suha in se je maslo zmehčalo (v približno eni uri na sobni temperaturi).
 • Pazimo, da maslo trdno pritisnemo v posodo, brez zračnih mehurčkov.
 • Maslene posode ne moremo učinkovito uporabiti za dolgotrajno hranjenje stepenega masla ali margarine, lahko pa jo uporabimo za postrežbo le teh ali celo kremnega sira.
 • Če maslo pade iz zvonca, se prepričajmo, da je zvonec suh in maslo na tesno, brez zračnih mehurčkov pritisnemo v zvonec. Pri prvem vstavljanju masla lahko vvodo  dodamo kos ledu.

Ocene - mnenja (0)

Napiši mnenje

Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

Slabo            Dobro


Nadaljuj

Fotografije (2)

IZTOK MLAKAR o.d.d.

Veš, kaj počne mojster lončarstva in unikatne keramike? Ne? Z veseljem se ti razkrijem. Moje osnovno poslanstvo je pričarati toploto v srca ljudi. Iz gline znam ustvariti ptičjo hišico, ljubko skodelico in veselo sovico, pa angelčka radosti in malo pipico. Vse to počnem za ljudi, ki znajo ceniti živost unikatne lepote in rokodelske umetnosti. Vabim te k raziskovanju moje spletne strani in trgovine – polne glinenih čudes.

Piši Lončarstvu Mlakar

(041) 578 582
(041) 578 582
mlakar.iztok@gmail.com
info@loncarstvomlakar.si

Facebook